Genel

Sınıf-2 ‘de Yer Alan Tehlikeli Gazların Taşınma Prosedürü

TMGD Mühendislik

Sınıf-2 ‘de yer alan tehlikeli gazlar, depolama ve taşınma sırasında sıkıştırılarak taşınır. Bu taşınma sırasında ortaya çıkan basınçsa, potansiyel tehlikeyi yaratan unsurdur. Basınçla sıkışma sonucu şarapnel tehlikesi oluşabilir ve bu durum, büyük bir patlamaya da neden olarak çevre ve insan sağlığına büyük zarar verebilir. Bu nedenle tehlikeli madde sınıfında yer alan gazlar taşınırken; taşınma prosedürüne uyulmalı ve olası tehlikelerin önüne geçilmelidir.

Sınıf- 2’de Yer Alan Gazların Özellikleri

Yanıcı özelliği bulunan gazlar, havaya karıştığı takdirde bir ateşleyiciyle birlikte tutuşma riski yaratabilir. “Tehlikeli Madde Sınıfındaki Hangi Maddeler Birlikte Yüklenemez?” yazımızla birlikte birlikte yüklenemeyecek gazlara ve diğer tehlikeli maddelere bakabilirsiniz! Bunun dışında zehirli gazların genel özelliklerinden biri de solunması halinde dolaşım sistemine karışarak vücudun tamamına yayılması olasılığıdır. İnsanlar üzerinde ölüme kadar varan sonuçlar doğurabilecek bu gazların, havaya karışmasıysa beraberinde başka durumları da tetikleyebilir. Bunun dışında bazı gazlar, birden fazla soruna neden olabilir. Örneğin yanıcı ve zehirli olan bir gaz, hem aşındırıcı hem de oksitleyici özellikte olabilir. Bu durumda da tüm tehlike durumlarına göre önlem alınması gerekir.

Tehlikeli Gazların Kullanım Alanları

  • Kimyasal işlemler,
  • Yangın söndürme durumları,
  • Tıbbi işlemler,
  • Laboratuar faaliyetleri,
  • Araç yakıt sistemleri,
  • Su arıtma,
  • Kaynak ve alevleme işlemleri,
  • Isınma vb.

Tehlike Sınıflandırma Kodları

A: Boğucu

O: Oksitleyici

F: Tutuşabilen

T: Zehirli

TF: Zehirli ve Tutuşabilen

TC: Zehirli ve Aşındırıcı

TO: Zehirli ve Oksitleyici

TFC: Zehirli, Tutuşabilen ve Aşındırıcı

TOC: Zehirli, Oksitleyici ve Aşındırıcı

Tehlikeli Gazlar Nasıl Taşınır?

Tehlikeli gazların taşınmasında en çok kullanılan yöntemlerden biri basınçlı gaz tüpleriyle olan taşımadır. Sınıf-2 ‘de yer alan gazlar için genellikle bu metod kullanılır. Yüklenen tüpler devrilmeyecek, birbirine çarpmayacak ve taşma yapmayacak şekilde belli noktalardan sabitlenerek taşınır. Dik olarak konumlandırılması, olası tehlikeleri önlemek adına önemlidir. Bunun yanı sıra tüp başlıklarının vanalarla sıkışıtırlması ve uygun koruyucu kaplarla korunması gerekir. Bir tüp bağlantısı söz konusuysa taşmayı önlemek için hortumlardan ayrılmalıdır. Her bir basınçlı gaz tüpü gerekli etiketleme ve işaretlemelerle ayrıştırılmalıdır. Eğer ki araç kapalıysa, havalandırma sistemleri devreye sokulmalıdır. Araç içerisinde asla sigara içilmemelidir.

Basınçlı Gaz Tüplerinin Tehlikesi

  • Yanıcı bir sıvı kaçağı, şiddetli bir yangına neden olabilir.
  • Basınçlı gaz tüplerinin patlamasına bağlı olarak oluşabilecek ani gaz boşalmaları meydana gelebilir.
  • Basınçlı gaz tüpü içerisinde taşınan bir gaz, sıvı veya yayılan bir gazla temas ettiği takdirde çevre felaketine neden olabilir.

Tehlikeli Gazlar Nasıl Depolanmalıdır?

Tehlikeli gazların depolanması sağlanırken; gaz tüplerinin konulacağı alanın havalandırma koşullarına uygun olması gerekir. Acil durum prosedürüne uygun olarak acil çıkış kapılarının yeterli sayıda olması gerekir. Depolanan gazların herhangi bir soruna neden olmaması için hava şartlarından etkilenmeyecek şekilde korunması gerekir. Her bir tehlike sınıfına göre gazlar ayrıştırılarak depolanmalıdır. Tehlike sınıfına ve gazın özelliğine göre levhalar asılmalıdır.

Siz de tehlikeli madde sınıfında yer alan ürünlerinizi; güvenle taşımak, depolamak, ambalajlamak ve etiketlemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir