Genel

TMFB Belgesi Nasıl Alınır?

TMGD Mühendislik

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Nasıl Alınır

Tehlikeli maddelerin karayolu ile ulaşımını kapsayan ADR’ye göre; tehlikeli maddeler karayolu ile taşınırken Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) bulundurmak zorundadır. Belgeyi sadece taşıyıcı değil; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden kişi ve kurumlar da bulundurmak zorundadır.

Hangi Ürünler İçin TMFB Alınmalıdır?

Tehlikeli madde sınıflarında; Sınıf-1, Sınıf-6 ve Sınıf-7 gruplarında yer alan maddeler TMFB belgesi bulundurmak zorundadır. Ürün miktarının bu bağlamda bir önemi yoktur.

  • Sınıf-1’de yer alan maddeler patlayıcılardır. 
  • Sınıf-6 ‘da yer alan maddeler ve bulaşıcı hastalık muhteviyatlı maddelerdir.
  • Sınıf-7 ‘de yer alan maddeler radyoaktif maddelerdir.

Aynı işletmeye ait birden fazla faaliyet olması durumunda; Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bölge Müdürlüğü’nden her bir temsilcilik için ayrı ayrı Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi düzenlenmesi gereklidir.

TMFB Belgesi Nasıl Alınır?

\TMFB belgesi ile ilgili başvuru ve süreçler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Başvuru yapacak kişiler öncelikle başvuru dilekçesi ile birlikte ilgili müdürlüğe başvurmalıdır. Bunun yanı sıra, ticaret sicil gazetelerinin noter onaylı suretlerini müdürlüğe sunmalıdır. Başvuru tüzel kişiler tarafından yapılıyorsa Ticaret Odası Faaliyet Belgesi, gerçek kişiyse oda kayıt belgesi almalıdır. Kişilerin başvurularını onaylamak için ise, imza beyannameleri gerekmektedir. İmzanın noter onaylı sureti de geçerli olacaktır. Son olarak da adli sicil belgeler ile başvurular yapılabilir. Tehlikeli madde faaliyet belgesi ücreti, her yıl başında yeniden belirlenir. Vergi Usul Kanunu gereğince belirlenen değerleme oranları ile fiyat listesi oluşturulur.

TMFB Belgesi Ne Zaman Yenilenmelidir

Tehlikeli madde faaliyet belgesinin geçerliliği 5 senedir. Faaliyetler devam ettiği sürece belge yenilenmelidir.  Belge yenilenmediği takdirde, taşınma hizmetlerinin devam etmesi mümkün değildir. Tehlikeli madde faaliyet belgesinin yenilenmesini gerektiren ikinci bir durumda; kaybetme ve adres değişikliği durumlarında geçerlidir. Faaliyet değişiklikleri, yetkili kişi değişikliği ve adres değişikliği durumları söz konusu olduğunda yeniden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne başvurularak belgeninin güncellenmesi gerekir. Belge güncellenmeleri durumunda alınan ücret asıl belge ücretinin %5’i kadardır.

TMFB Belgesi Neden Gereklidir

  • Tehlikeli maddelerin belgesi, iş ve işçi güvenliğini sağlar.
  • Tehlikeli maddelerin olası zararlarını en aza indirir.
  • Taşınma esnasında meydana gelecek çevresel sorunları azaltır.

TMFB Nereden Alınır

TMFB belgesi, her bir madde için ayrı olarak düzenlenmesi gereken bir formdur. Belli bir standart olmadığından her tehlikeli madde kendi kapsamları ile incelenmelidir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti veren firmalar bu anlamda belgelerin hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Tehlikeli maddeleriniz ADR mevzuatına göre güvenle taşınmasını sağlamak ve tehlikeli madde faaliyet belgelerinizi oluşturmak ve kkdik belgesi hakkında bilgi almak için sektöründe öncü TMGD TR Mühendislik’ten destek alabilirsiniz. Ekibinde bulunan kimyasal değerlendirme uzmanları ve mühendisler ile hizmet veren https://www.tmgdmuhendislik.com  ile iletişime geçebilirsiniz! 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir