Tam açılımı Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı olan TMGD’lerin işletmelerde görev alma zorunlulukları ve görev tanımları yasalarla belirlenmiştir.
Taşınması söz konusu olan tehlikeli maddelerin gerekli önlemler alınarak mevzuata uygun bir şekilde aşamaları geçmesi, o şirkete danışmanlık veren TMGD uzmanının görevidir. Bu danışmanlarda bulunması gereken belli başlı nitelikler vardır. Mesela işe karşı yüksek konsantre olmalılar, yapılacak en ufak bir hata çevreye ve insana geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Yine böyle durumlara hazırlıklı olmalı, stres yönetimi yapabilmeli ve kriz anlarında doğru kararları verebilecek nitelikte olmalıdır. Şirket içerisinde yönlendireceği pek çok insan olacağını düşünürsek elbette bu danışmanlar ekip çalışmasına yatkın olmalı, iletişim kurmada sorun yaşamamalıdırlar.
HANGİ FİRMALAR TMGD İŞE ALMALIDIR?
Tehlikeli Madde Danışmanı yani kısaca TMGD olarak andığımız bu danışmanların belli başlı işletmelerde çalışması zorunludur. Yasalara göre tehlikeli madde taşımacılığı yapan firmalar; bu maddelerin üretim, paketleme, taşınma, boşaltıp doldurulma gibi her adımında danışmanlık almalılardır. Standartlara uymayan şirketler oluşabilecek herhangi bir zarara karşı ciddi cezalar öder. Söz konusu olan burada insan ve çevre güvenliğidir.
2015 senesinde Ulaştırma Bakanlığı tarafından Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi sahibi tüm firmalara TMGD bulundurma zorunluluğun getirmiştir. 2016 senesinde bu belgeye sahip 20.000 işletme olduğunu düşünürsek bu rakam 2019 yılının sonunda katlanarak büyümüş olarak karşımıza çıkacaktır.
Mevzuatta tehlikeli madde olarak tanımlanmış 1.600’ü aşkın madde bulunuyor. Bu şekilde baktığımızda pek çok fabrika, işletme ve otel benzeri çalışma alanlarının tehlikeli madde bulundurma oranı artmaktadır. Bakanlığın sadece tehlikeli maddenin taşımacılığını yapan işletmelere tanıdığı muafiyetin 2018 senesinde son bulması ile Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ciddi bir iş kolu olarak karşımıza çıkar.
TMGD TARAFINDAN YAPILMASI GEREKENLER
İşletmelerde TMGD olarak görev yapan kişiler, tehlikeli maddelerin taşınması için sözleşme ve mevzuatlarla belirlenen kurallara uyulmasını sağlamalıdır. Bu süreç içerisinde çalıştığı firmaya gereken danışmanlığı vermeli, personeli de gerekli eğitime tabi tutmalıdır. Tehlikeli maddelerin meydana getirebileceği herhangi bir kazaya karşı önlemlerini almalı, kriz anında soğukkanlılığını korumalıdır. Taşımacılık süreci ile ilgili raporlar hazırlayıp ilgili birimlere teslim etmelidir.