Maddelerin kimyasal risk yönetimleri için önemli parametrelerden biri olan Malzeme Güvenlik Bilgi Formu, maddenin kimyasal bilgilerinden, yaratabileceği tehlikeli durumlara kadar bilgi sunan; maddenin kimliği niteliğini taşıyan bir formdur. MSDS formu , tehlike içeren her kimyasal için hazırlanması gereken bir belgedir. İngilizce MSDS açılımı, Material Safety Data Sheet anlamına gelen bu belge; 23 Haziran 2017 tarihli, 30105 sayılı, “T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik, Madde 27’’ kapsamında yetkili kişi ve kurumlar tarafından hazırlanabilmektedir.
MSDS Belgesi Hazırlarken
- MSDS hazırlama esnasında; üretici ve ürün ile ilgili bilgiler toplanmalıdır. Sunulan dosyalar her beş senede bir kontrolden geçirilmeli ve güncelliği korunmalıdır. Güvenlik bilgi formu msds tarihi geçmesi durumunda üreticiden, ithalatçıdan ya da tedarikçiden geçerli bir form talep edilmelidir.
- Belgelerinizi kimyasallarla uğraşan herkese kolayca erişilebilir hale getirmelisiniz. Yetkililerin belgeye ihtiyaç anında kolayca ulaşabilmesi son derece önemlidir. Belgelerinizin kaydına ulaşamadığınız takdirde kimyasalların gönderimi ve üretimi ile ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.
- Msds belgenizi bulundurmanız, 2014’te Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik neticesinde zorunlu hale gelmiştir. Güvenlik Bilgi Formu bireysel olarak oluşturulmaya çalışılan bir belgedir. Her bir maddeniz için özel olarak msds belgesi bulunmazsa para cezaları ile karşılaşabilirsiniz.
- MSDS belgesi, Türkiye kaynaklı ya da Türkiye’ye gelecek bir ürün ise Türkçe olmak zorundadır. Türkçe olmayan MSDS belgesinin geçerliliği yoktur. MSDS belgesi hazırlanırken dikkat edilen diğer hususları incelemek için “Güvenlik Bilgi Formu Nasıl Hazırlanır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Güvenlik Bilgi Formu’nda Yer Alması Gereken Bilgiler
Güvenlik Bilgi Formu, aşağıda yer alan şu bilgileri içermelidir:
1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı,
2. Bileşim / Kompozisyon,
3. Tehlike Tanımlaması,
4. İlk Yardım,
5. Yangınla Mücadele,
6. Kazalarda Alınacak Tedbirler,
7. Kullanma ve Depolama,
8. Kimyasala Maruz Kalma Kontrolü ve Kişisel Korunma,
9. Fiziksel ve Kimyasal Özellikler,
10. Kararlılık ve Reaktivite,
11. Toksikolojik Bilgi,
12. Ekolojik Bilgi,
13. Bertaraf Bilgileri,
14. Taşımacılık Bilgileri,
15. Mevzuat Bilgileri,
16. Diğer Bilgiler.
Bilgilerin eksik olması halinde, MSDS formunuzun geçerli olmayacaktır. Bu nedenle MSDS formu hazırlama hizmeti veren kuruluşlar ile çalışmalısınız. Bunun dışında MSDS formu standart bir yapıda olmadığından; her bir madde için ayrı olarak oluşturulur. Bu nedenle de kimyasal destek uzmanlarından yardım alınmalıdır.
MSDS Formu Hazırlama Hizmeti
MSDS formu, Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği eğitimini tamamlamış kişiler tarafından kontrol edilir. Belgeyi hazırlayanlar ise; tedarikçi firma ya da üretici firma olabilir. Güvenlik Bilgi Formu hizmeti, her hava yolu şirketi tarafından verilmese de TMGD TR Mühendislik gibi sektöründe öncü firmalar tarafından yapılmaktadır. Her bir kimyasalınız için, 16 farklı maddeden oluşan ve uzmanlık getiren MSDS hizmeti içinde yer alan; güvenlik bilgi formu nasıl hazırlanır, güvenlik bilgi formu hazırlama gibi sorularınıza yanıt bulmak için TMGD TR Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz.