Mevzuatlarla tehlikeli olduğu belirlenmiş çeşitli maddelerin taşınması sırasında hem insan hem de çevre güvenliğini sağlayacak olan kişilere Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı denir.
Tehlikeli madde ile yürüttüğü herhangi bir faaliyet olan tüm işletmeler, bünyelerinde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı bulundurmak zorundadırlar. Bu kişiler, firmaya taşınıp doldurulup boşaltılacak olan tehlikeli maddelerle ilgili yol gösterir. Yasalarla belirlenen çerçeve içerisinden ambalajlamadan nakliyesine kadar her adımında tehlikeli maddeleri takip eder. Burada söz konusu olan insan ve doğa güvenliğidir.
TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI’NIN SORUMLULUKLARI
Tehlikeli madde taşımacılığı, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmalığı gözetiminde gerçekleştirilmek zorundadır. Peki bu danışmanların sorumlulukları, görev tanımları nelerdir?
- Çalışmış olduğu kuruma maddelerin karayolu üzerinden sorunsuz bir şekilde taşınması için danışmanlık yapmalıdır.
- Taşınma-nakliye sürecinde kullanılacak tüm malzemeleri kontrol etmelidir.
- Tehlikeli maddelerin mevzuata uygun bir şekilde taşınmasını sağlamalıdır.
- Karşılaşılabilecek en ufak bir acil durum anı için gerekli hazırlıkları yapmalıdır.
- Yapılan taşıma sürecini, kaza ya da ihlalleri inceleyip rapor yazmalıdır.
- Meydana gelen kaza ve ihlallerin bir daha olmaması için gerekli önemleri almalıdır.
- Tehlikeli madde ile etkileşimde bulunan tüm çalışanlara gerekli eğitimleri vermelidir.
- Yasa ve mevzuatlarda yapılacak tüm değişiklikleri güncel takip etmeli ve gerekli değişiklikleri yapmalıdır.
TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI İÇİN GEREKENLER
Özellikle gençlerin en çok sorduğu sorulardan birisi de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanılığı için neler gerekidir. Bu meslek için üniversitelerin Mühendislik ve Fen Fakültelerinde eğitim görmeniz gerekmektedir. Eğer lisans eğitimi almadıysanız bunu telafi etmek için Tehlikeli Madde ve Güvenlik önlisans programına da katılım sağlayabilirsiniz.
Alınan eğitim ve diplomalardan sonra ise yerine getirmek zorunda olduğunuz bazı yükümlülükler mevcut. Bunlardan birisi insan, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, dolandırıcılık, hırsızlık ve rüşvet suçlarından hüküm giymemiş olmak. Ayrıca Tehlikeli Madde Güvenlik seminerine katılıp, pratik yapacağınız yangın söndürme eğitimini almalısınız. Son olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca yapılan Tehlikeli Madde Güvenlik sınavına girmeli ve bu sınavdan 70 puan ve üzerinde bir not almalısınız.