Tehlikeli maddeler, insan sağlığına, yaşamına veya tesislerin tahrip olmasına neden olabilecek, risk veya hasara yol açabilecek özelliklere sahip herhangi bir malzemedir.
Birçok tehlikeli maddenin tadı veya kokusu yoktur. Bazıları, bulantı gibi fiziksel reaksiyonlara neden oldukları için tespit edilebilir. Bazıları ise, taşıyıcılar üzerindeki pankartlar, etiketler veya işaretler sayesinde tanımlanabilir.
Tehlikeli maddeler birçok işyerinde hayatın bir gerçeğidir ve yanlış kullanılırsa yaralanmalara, hastalıklara veya ölümlere neden olabilir.
Tehlikeli Madde Grupları
Tehlikeli maddeler, kısa veya uzun süreli sağlık sorunlarına yol açabilecek veya çevreye zarar verebilecek tehlikeli ürünlerdir. Bu maddeleri gruplara ayırmak gerekirse:
- Aşındırıcı Tehlikeli Maddeler: Kimyasal etkisiyle temas halinde diğer maddeleri parçalayan maddelerdir. Örnek: Araba aküsü asitleri.
- Tutuşabilir Tehlikeli Maddeler: Nispeten düşük sıcaklıklarda yanıcı olduklarından yangın tehlikesi arz ederler. Bu, patlama ve zehirli gazın bir bölgeye yayılmasının yanı sıra, yangın ve duman riskine neden olur. Örnek: Boya sökücüler, kimyasal benzen.
- Reaktif Maddeler: Su ile karıştırarak, ısı veya basınca tepki vererek öldürücü dumanları serbest bırakabilir. Örnek: Eski silahlar ve mühimmat, sodyum metal, stannik klorür.
- Radyoaktif Maddeler: Tehlikeli yan etkilere yol açabilen hem yüksek hem de düşük radyoaktiviteye sahip malzemeler içerir. Bu malzemelerin çoğu nükleer santrallerde ve araştırma tesislerinde üretilmektedir.
- Zehirli Tehlikeli Maddeler: Zehirli kimyasallardan oluşur. Bu tür malzemelere maruz kalan insanlar ve hayvanlar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Örnek: Kurşun, arsenik, cıva.
- Bulaşıcı Maddeler: Bu malzemeler aynı zamanda zehirli atıklardır ancak ayrı bir kategoridedir. İnsanlarda veya hayvanlarda hastalığa neden olabilecek bir çeşit mikrop, bakteri veya virüs bulaşmış malzemelerden oluşur. Bu tür malzemeler genellikle hastanelerden gelir. Örnek: Derialtı iğneleri, insan ve hayvan atıkları.
Tehlikeli Maddeler İş Yerinizi Nasıl Etkiler?
Çoğu iş yeri bir veya daha fazla tehlikeli madde kullanır ve bu maddeler ciddi hastalıklara, çalışanlarınızın olası ölümlerine ve çevre üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Ayrıca patlama veya yangınlara da sebep olabilir. Bu da iş yerinizin, ekipmanlarınızın veya malzemelerinizin kaybına neden olur, bu durum da şirketin mali durumunu da ciddi şekilde etkileyebilir.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?
Tehlikeli maddeler, kimya sektörünün ötesine bir dizi endüstride mevcuttur.Bu maddelere maruz kalan insanları korumak için, bunların işyerlerinde nasıl ele alınacağı, işleneceği ve depolanacağını düzenleyen yasal bir çerçeve ortaya çıkmıştır.
Birçok şirket, çalışanlarının ve varlıklarının güvenliğini sağlamak amacıyla bu yasal çerçeveyi bilen tehlikeli madde güvenlik danışmanlarına ihtiyaç duyar.
İhtiyaç duymanın da ötesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı mevzuatları uyarınca, tehlikeli madde; üreten, taşıyan, depolayan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmelerin, ya firmalarında bir TMGD’yi işe başlatması ya da yetki verilen bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu’ndan hizmet alması zorunludur.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığının avantajları:
- İyi bilgilendirilmiş çalışanlar ve güvenli süreçler
- Kaza minimizasyonu veya oluşabilecek kazaların tamamen ortadan kaldırılması
- Mevzuata uygunluk
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmalığına Bizim Yaklaşımımız
İşyerinde güvenlik ve afetlerin önlenmesi söz konusu olduğunda, etkili tehlikeli madde yönetimi önemli bir bileşendir. Danışmanlık hizmetlerimiz, tehlikeli maddeleri sınıflandırma, işleme, depolama ve ekibinizi eğitmenize ve bilgilendirmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
İstanbul TMGD firmaları içinde deneyimi ile ön plana çıkan TMGD Mühendislik size aşağıdaki konularda destek sunar.
- İşyerinizdeki mevcut tehlikeleri fark etmeniz için tehlikeli maddelerin sınıflandırılması.
- Ekibinizi eğitmek için güvenlik bilgi formları oluşturma.
- Ambalajlama, depolama, depolanan maddelerin ayrılması, depo ekipmanları, yangından korunma ve organizasyonel önlemler konusunda tavsiyeler.
- Tehlikeli madde yönetimi konusunda karmaşık düzenlemeleri anlamanıza ve bunlara uymanıza yardımcı olma.
- Kazaları önlemek için iş yerinizin uygun şekilde donatılmasını sağlama.
Neden TMGD Mühendislik?
İş yeri güvenliği ve tehlikeli madde yönetimi konusunda deneyimli olan TMGD Mühendislik uzmanları, tehlikeli maddelerin sınıflandırılması ve düzenlenmesi hakkında kapsamlı bilgiye sahiptir.
Güvenli bir çalışma ortamı ve optimum süreç güvenliği sağlamak için tehlikeli madde yönetim sistemlerinin tasarlanması, uygulanması ve desteklenmesi konusunda yılların verdiği bir deneyimi vardır.
Siz de daha fazla bilgi edinmek veya uzman ekibimize danışmak için bugün TMGD Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz.