Genel

KKDİK Sürecindeki Son Gelişmeler Neler ?

TMGD Mühendislik

Kimyasalların kaydı anlamına gelen KKDİK; kimyasalların güvenli bir şekilde kullanılmasını, insan sağlığına olumsuz gelebilecek etkilerin en aza indirgenmesini ve çevre felaketlerinin önlenmesini kapsar. Aynı zamandaki Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına gelen KKDİK açılımı tüm kimyasalların sisteme kayıt olmasıyla birlikte; rekabet ve yenilikleri de artırmayı amaçlar. Bu doğrultular çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan Kimyasal Kayıt Sistemi ile beraber yılda bir tondan fazla kimyasal üreten ya da ithal eden firmaların başta KKDİK ön kayıt olmak üzere tüm KKDİK kayıt işlemlerini tamamlaması gerekir.

KKDİK Neden Gereklidir?

  • KKDİK, kimyasallarının güvenle kullanım prosedürüdür.
  • Kimya sanayiinin gelişmesini ve yeniliklerin artmasını sağlar.
  • Maddelerin zararlı özellikleri değerlendirilirken kullanılan hayvan deneylerinin azaltılmasını sağlar.
  • Çevreye büyük ölçüde zarar verebilecek nitelikte olan kimyasalların kontrol edilmesini sağlar.

KKDİK Ön Kayıt Nedir? Nasıl Yapılır?

KKDİK ön kayıt işlemleri, kimyasalların kayıt işleminden önce gerçekleştirilen ve kayıt sürecini daha kolay hale getiren başvurunun ilk adımıdır. Bu adımda kayıt ettiren kimyasalın Ön-MBDF formuyla birlikte, kimyasalın tedarik zincirindeki rolü belgeleriyle ön kayıt işlemini tamamlar. Maddenin bir nevi kimliği anlamına gelen Ön-MBDF’nin neleri kapsadığını öğrenmek için “Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı ziyaret edebilirsiniz!

KKDİK Ön Kayıt İçin Son Tarih Ne Zaman?

KKDİK Yönetmeliği’ne göre, kimyasalların sisteme ortak bir şekilde kayıt edilebilmesi için başta Ön- MBDF belgesi gerekmektedir. Ön kayıt için gerekli Ön-MBDF belgelerini yollayan firmalar, KKS sistemi aracılığıyla aynı madde için kayıtlanan diğer firmaları da görebilmekte ve kolayca iletişim sağlamaktadır. 31.12.2020 tarihine kadar, ortak kayıt sisteminin sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için ön kayıt belgelerinin gönderilmiş olması gerekiyordu. Fakat asıl kayıt kayıt sürecinin 31.12.2023 tarihine kadar devam etmesi yanı sıra 31.12.2020 tarihinden sonra da yeni kimyasalların piyasaya arz edilebilecek olması, KKDİK ön kayıt süresinin de uzamasına nede oldu. Bu nedenle 31.12.2020 tarihinden sonrada ön-MBDF modülü  kapanmayacak ve işlevini sürdürecektir.

KKDİK kayıt sistemi 31.12.2020 tarihiyle başladı. KKDİK ön kayıt tarihleri hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte; Bakanlık 2021 yılında da ön kayıt işlemlerinin devam edeceğini söyledi. KKS sisteminin kaldırmaması sebebiyle 2020 sonlarında sistem bakıma alınmıştı. Bu nedenle son günlere bırakan firmalar kayıt işlemlerini yetiştiremedi. Dolayısıyla bakanlık sistemi henüz kapatmadı. İthalat yapan firmaların önce ön kayıt işlemlerini yaparak ön kayıt bildirim numaralarını almaları, ardından en geç 2023 sonuna kadar ön kaydını yaptıkları her ürün için ayrı ayrı ana kayıt dosyalarını oluşturarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunmaları gerekmektedir. Ana kayıt işlemleri ön kayıt işlemlerine göre çok daha uzun bir süreç olacağından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapacağı duyuru ve açıklamaları takip ederek işlemleri çok bekletmemenizi öneririz.\r\n

KKDİK Başvuruları İçin Destek

KKDİK süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sınav sonucu yetki verdiği Kimyasal Değerlendirme Uzmanları (KDU) tarafından yönetilmektedir. Kimyasalların KKDİK kayıt stratejilerine uyumlu hale getirilmesi, Kimyasal Güvenlik Raporu Hazırlanması ve Tek Temsilcilik işlemleri uzman personeller ile yapılabilen işlemlerdir. Kimyasalların kayıt sürecinin vazgeçilmez parçalarını alanında deneyimli uzman kadroya sahip TMGD TR Mühendislik ile gerçekleştirebilirsiniz. TMGD TR Mühendislik’in uzman ekibiyle tanışmak; mühendis kadrosundan hizmet almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir