Genel

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS),

TMGD Mühendislik

U ETDS 

Karayolları Taşıma Yönetmeliğine göre; A1,A2, B1, B2, D2, D4 yetki belgesine sahip   yolcu taşımacılığı yapan firmalar  veya C1, C2, C3, K1, K2, K3, L1, L2, M1, M2, N1, N2, P1, P2, R1, R2, T1 ve T2 yetki belgesine sahip  yük yada kargo taşımacılığı yapan firmaların bakanlığa veri gönderimi için  tasarlanmış sistemdir.

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi

Bu sistemde amaçlanan ise

Kapsam dışı usulsüz ve korsan taşımacılığın önlenmesi için , sektöre girişlerin planlanmasıve kontrolü, diğer taşıma modları (demiryolu ,hava yolu ve denizyolu) içinde yatırım odaklı veri elde edilmesi sürecinde, Taşınan yolcuların, seyahat sıklığı,yolcuların sayısı sefer saatleri, rotaları, bagaj ağırlıkları,zaman ve fiyat tarifelerini bunun yanı sıra engelli yolculara uygulanacak özel indirimli fiyatların takibi, Asayiş ve güvenlik amacıyla güvenlik birimleriyle paylaşımı imkanı (Ulusal /uluslararası güvenlik), şehirlerarası çalışmakta olan otobüs ve diğer toplutaşıma araçları kaynaklı trafik yoğunluğunun yönetim sürecinin optimizasyonu, taşımacılık faaliyetlerinin vergilendirme için ilgili birimlerle iletişime geçilmesi ve mali açıdan analizi (MASAK, Gelir İdaresi Başkanlığı) paylaşımı, taşımacılık sektörü çalışanlarının takibi ve personlellerin mali (maaş,sigorta) ve sosyal (çalışma süreleri ve dinlenme süreleri) haklarının takip edilebilmesi (sosyal boyut), Gerek tarifesiz, gerek tarifeli yolcu takibi gibi (günlük, saatlik,aylık , mevsimlik vb… istatistiklerin tutulmsı), imkanın da sağlanacağı değerlendirilmektedir. ilk kez ticari olarak taşınan eşyalar U-ETDS sistemi sayesinde, kargo ve yolcu hareketleri elektronik olarak takip edilebilecektir.

Firma yetkilisi e-devlet üzerinden bu bildirimi kendisi yapacağı gibi yine e-devlet üzerinden dilediği sayıda operatör tanımlaması yaparak bu yetkisini bir başka çalışanına devredebilir.

Ayrıca firma, Ulaştırma Bakanlığının istemiş olduğu verileri sağlayan bir sevkiyat programına sahipse e-devlet üzerinden “IP tanımlama işlemini” yaparak aynı programı kullanmaya devam ederek istenen verileri bakanlığa iletebilir.

U-etds ye bildirim, bazı taşımalarda taşıma işlemi başlamadan önce, bazı  taşımalarda ise taşıma işleminden belli süre sonrasına kadar  yapılması zorunlu kılınmıştır. . Bu zamanlar “Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 40. Maddesi 3, 4, 6. Fıkraları ile 43.maddesi 3 ve 6. Fıkralarında belirtilmiştir.

Tehlikeli Madde taşıma işleminde U-etds ye veri girişi yapma zorunluluğu “Taşımacı” faaliyeti yürüten firmalara aittir. Veri bildirimi araç hareketinden itibaren en geç 6 saat içerisinde bakanlığa iletilmek zorunadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir